7 april 2016

Commissies

Alles wat bij NSW wordt georganiseerd, wordt georganiseerd door commissies. Commissies zijn dus essentieel!
Lid zijn van een commissie is een hele leuke manier om bij te dragen aan de vereniging, je leert er veel van en het is ook nog eens heel gezellig.

  De Accie

De activiteitencommissie, afgekort tot accie om inkt, tijd en moeite te besparen, is een typisch “Zwitsers zakmes”-commissie, en organiseert zo’n 6 uiteenlopende NSW-avonden (zie ook het kopje “activiteiten”), onder andere de Strijd Der Kringhuizen, de voorrondes van het Songfestival en zo nu en dan een leuk open feest. Als commissie wordt je vaak geholpen door de Technicie en de Barcie voor de praktische zaken op de avonden zelf, en als commissie hou je het overzicht en zorg je dat alles op rolletjes loopt. Een leuke interactieve commissie, waarbij je betrokken bent bij het organiseren van een hoop verenigingsbrede ongein.

  De Acquisicie

Ik zeg altijd maar zo, geld is niet slecht, zolang het in goede handen is en goed besteed wordt. Dat is ook het idee van de acquisicie. Omdat we per definitie studenten hebben als leden en omdat studenten meestal niet uitgesproken veel geld over hebben, is het natuurlijk tof als je de vereniging vanuit andere bronnen financieel kan steunen. Helaas vergaat ons dit niet zoals Elia en komt het ons niet aangevlogen, maar is er wat creatief en assertief denken voor nodig. De Acquisicie houdt zich dus bezig met het vinden van sponsoren of eventueel werkacties, om extra geld in het laatje te krijgen. Het begint met een professionele sponsorbrief en het eindigt met dat jij alvast een netwerk opbouwt in de bedrijfswereld. En natuurlijk is het een erg leerzaam proces, waarbij je op professioneel niveau leert communiceren en mogelijkheden zoeken. Een leuke commissie waarin je een hoop mensen leert kennen en veel van opsteekt. Hartstikke gaaf dus.

  De AID commissie

De AIDcie is een van de allerleukste commissies van NSW. Met z’n vijven zet je eind augustus een mooie week neer, waar je de nieuwe eerstejaars de mogelijkheid geeft wat van onze vereniging te laten zien. Je begint al vroeg in het jaar met bedenken wat je in de week wil neerzetten; van thema bedenken, tot feesten verzinnen, het hoort er allemaal bij. Je hebt ontzettend veel vrijheid om samen te verzinnen hoe je NSW wil laten zien, en het is een leuk en creatief proces om het allemaal te gaan bedenken. Daarna volgen talloze praktische dingen; het organiseren van de mensa, dingen huren, vergunningen aanvragen, vergaderen met andere verenigingen, en promotiemateriaal ontwikkelen.

  De Avondcommissie

Als commissielid van deze leuke commissie ben je verantwoordelijk voor het organiseren van de thema-avonden. Met z’n drieën denk je na over de thema’s, de invulling van de avonden en vraag je een spreker.

  De Barcie

Wat zou een studentenvereniging nou zijn zonder een fatsoenlijke barcommissie ? Elke dinsdagavond, na de reguliere avond, wordt er plaatsgemaakt voor een heel ander evenement: de NSW-borrel ! Als barcie zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft, gemaakte bestellingen snel in de handen van de leden belanden, en zorgen dat de sfeer er goed in blijft.

De borrel is een prachtige activiteit waarbij de hele vereniging elkaar kan ontmoeten om lekker bij te kletsen, mooie verhalen te vertellen, onwijs veel lol te hebben of mee te zingen met “Piano man”. Ja, dit laatste komt vaak genoeg voor om op de website te zetten 😉 Als barcie kan je natuurlijk ook meehelpen deze nu al fantastische borrels nóg leuker te maken ! Onder andere door leuke thema-borrels te verzinnen waarin leden verkleed kunnen gaan of mee kunnen doen met geinige activiteiten.

Het is een leuke en erg actieve commissie, per definitie gezellig en altijd midden in de vereniging. Zeker als eerstejaars een leuke manier om de vereniging beter te leren kennen. Door de barcie worden een borrel een feest en worden late uurtjes leuke uurtjes.

  De Brascie

Hoewel we dan een klein boerenlandje zijn, verenigt in het Gelders verbond met NSEde en NSN – groots zijn wij in het verzamelen van onze sterke verenigingsmannen en het ontvoeren van verenigingsobjecten. De taak van ons als TerrorBoeren is om brasacties voor te bereiden, leden die meedoen aan te sturen, zorgen dat alles via het brasreglement verloopt en brasbare voorwerpen zoals bestuursleden en verenigingsinventaris te beschermen.

  De Communicatcie

NSW wordt steeds groter en het wordt steeds moeilijker om alle roddels zelf bij te houden, eh.. om met iedereen genoeg bij te kletsen dan 😉 Om ervoor te zorgen dat je toch goed op de hoogte blijft en je verbonden blijft weten bij je lieve verenigingsgenootjes, is de communicatiecommissie in leven geroepen ! Wij nemen de taak op ons om jou goed in te lichten over wat er speelt in de vereniging, de gekke uitspraken die gedaan zijn en wat mensen persoonlijk bezig houdt. Alles 100% door NSW, voor NSW, en dus ook door en voor jóu !

  De CV-gebedcie

Als commissie zorg je er dus voor dat er zo’n 4 keer per jaar een leuke avond van aanbidding wordt neergezet. Dit houdt dus in dat je nadenkt over een thema, een spreker zoekt, de muziek en geluidsinstallatie regelt en natuurlijk een zaal en de promotie. Heel leuk en rewarding om met elkaar steeds zo’n gave geestelijke avond neer te zetten!

  De Diescie

Zoals eigenlijk iedereen wel zijn/haar eigen verjaardag viert, zo viert NSW ook haar eigen Dies Natalis (lees: verjaardag) ! En dit houdt niet in een kinderfeestje met discozwemmen en softijs, nee, een hele week lang zetten wij als Diescie je leven op z’n kop !

Als commissie ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van een gezellige week voor heel de vereniging, ouders van de leden en oud-leden (reunisten), en vaak ook de rest van Wageningen met een leuke outreach-activiteit. Zelf mag je dan het voortouw nemen in het bedenken van een gaaf thema, leuke activiteiten en coole feestjes. Je kan je creativiteit hierin dus goed kwijt!

  De Galacie

Elk jaar wordt de Dies, de verjaardag van de vereniging, afgesloten met een gala. Een grootste, romantische en gezellige avond, waardoor heel wat harten sneller gaan kloppen. Mooi gekleed en geheel in stijl, deze avond is onvergetelijk!

  De Happeningcie

Leid jij een theatraal bestaan ? Hou jij van drama op een podium, van highschool musical en van opera ? Of gewoon niet maar vindt je het wel leuk om mee te werken aan een leuke voorstelling die NSW elk jaar neerzet ? Je raadt het al, dan is deze commissie ideaal voor jou !

Als Happeningcie hou je je bezig met alles omtrent de jaarlijkste “Happening” theatervoorstelling, maar hoef je niet perse zelf mee te doen in stuk. Dus als je trauma’s hebt aan je basischool eindmusical waarbij je een half uur als boom moest staan… he dat is niet om te lachen he.. okey waar was ik.. ohja, je hoeft dus niet zelf mee te doen ! Je houdt je dus vooral bezig met het regelen van een zaal, met het promoten van het stuk en het regelen van oefenlocaties en lekker eten voor de acteur en jezelf 😉 . Het is heel leuk om met elkaar hieraan bezig te gaan en toe te werken naar een mooie avond waarin niet alleen mede-navigators kunnen shinen op het podium maar waarin God misschien ook wel in de harten van je studie- of huisgenootjes kan schijnen.

Lijkt je dit nou heel leuk ? Je bent van harte welkom !

  De kascontrole commissie

Klein maar fijn, dat zoals wij als commissie zijn. Althans, wanneer de quaestor zich gedraagt. Geintje. Hoewel “controlecommissie” misschien heel streng klinkt, valt het reuze mee hoe groot het “grijs pak met aktetas-gehalte” is. Deze commissie komt namelijk voort uit de wettelijke verplichting die elk financieel rechtspersoon, in dit geval NSW, heeft tot het laten controleren van haar boeken en jaarverslag. Dit is niet bedoeld om de penningmeester alleen op de vingers te tikken, maar juist om hem/haar te begeleiden in het financieel bewind, waar vaak veel haken en ogen aan vast zitten.

  De kerstcie

De taak van de Kerstcie is om een leuke avond te organiseren rond kerst waarop niet alleen gezellig gegeten wordt (soms met wat leuke locals als outreach) maar waar ook het kerstverhaal natuurlijk naar voren komt. Het lijkt dus een beetje op een thema-avond (zie Avoncie) maar het heeft natuurlijk een veel universeler thema. Het is supergezellig om met elkaar de handen uit de mouwen te steken en er een prachtige kerstavond van te maken!

 

 

De Kick-Offcie

De Kick-offcie organiseert het eerste weekend van het NSW-jaar, waar de eerste- en ouderejaars elkaar leren kennen. Het weekend bestaat naast het kennismaken met elkaar uit het voorstellen van de commissies, spelletjes, kringen & zingen. Tijdens dit weekend kun je de mede-NSW-ers echt leren kennen door diepzinnige gesprekken te voeren, samen over een zeephelling te glijden, lekker te eten, bij het kampvuur te zingen en elkaar je disco-moves te showen. 

  De Lenteweekendcie

Als de dagen weer langer worden en de nachten een minder groot “ik vries je tenen eraf” gehalte krijgen, is het voor de wereld wel weer duidelijk. Het wordt lente ! En behalve dat de bomen weer blaadjes krijgen, de lammeren jonkies krijgen en je moederzwanen weer als een malle moet vermijden, is er ook weer iets anders gaande. Het beruchte Lenteweekend komt eraan!

Het lenteweekend betekent dat de vereniging weer de weekendtas pakt en zich verplaatst naar een random huurlocatie om daar een fantastisch weekend te beleven. In tegenstelling tot het andere grote verenigingsweekend, kick-off, geldt voor iedereen op dit weekend “ons-kent-ons” en dus  is dit bij uitstek het weekend om meer de diepte in te gaan. En nee, dit betekent niet een onderwater-level zoals bij veel spellen op de nintendo, maar de diepte in gaan op geloofsniveau. Elke dag een spreker en elke dag minstens een keer stille tijd, dit weekend zal je helpen op verder te groeien met God.

Natuurlijk is het niet alleen maar erbij lopen als monniken; er is ook veel tijd om te genieten van elkaar, een biertje, de omgeving, en allerlei leuke spelletjes. Het is een weekend van chille momenten, lekker eten, goeie gesprekken en verdieping in het Woord.

  De Media Promotie Commissie

In een wereld waarin je sociale status wordt bepaald door de hoeveelheid likes op facebook en instagram, je levensovertuiging in 140 tekens wordt uitgelegd en je geen dagboek bijhoudt maar alles documenteert door te vloggen, kan een moderne, hippe vereniging als NSW natuurlijk niet achterblijven. De leden zelf zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd op de sociale media, maar dan als henzelf, namens de vereniging sprak nog niemand op de ether. Om dat te ondervangen is er de MPC.

  De Musicie

Musicie

De musicie is een van die commissies met zo’n heerlijk duidelijke naam, die eigenlijk al zo veel zegt. Toch doen wij meer dan alleen het verzorgen van muzikale begeleiding op weekenden, thema-avonden en dergelijken; ook ontwikkelen wij een visie op wat aanbidding is en proberen een manier te vinden die aansluit bij iedereen, wat best een uitdaging is als je bedenkt dat NSW’ers overal vandaan komen. Hiervoor overleggen wij vaak met de nestoren.

Maar natuurlijk zijn wij dus vooral actief als de naam van de commissie, als musici.

  De Outreachcie

De Navigators-verenigingen hebben allemaal als motto; Christus kennen en hem bekend maken. “Christus kennen”  wordt al verzorgt door een hoop andere instanties binnen NSW, maar het “en Hem bekend maken”-deel, daar is de Outreachcie bij uitstek mee bezig !

De commissie, die uit zo’n vier leden bestaat, probeert met elkaar acties te bedenken en avonden te organiseren waarop we als NSW naar buiten kunnen treden, de wereld in. Om zo als een licht te schijnen en te laten zien welke God wij dienen en waar wij voor staan. We bemoedigen dus ook onze eigen leden om hier actief aan mee te doen en bij te dragen bij het verkondigen van de blijde boodschap. We streven ernaar om heel NSW een fundament te geven om als Christenen in deze wereld onszelf te laten zien en onszelf niet te verbergen, Want een lamp zet je ook niet onder een korenmaat. Of in modernere woorden: tussen de kussens van de bank. Deze commissie daagt de vereniging uit om te getuigen van je geloof naar de mensen om je heen.

  De Pandcie

De eerste officiele Nederlandse tekst stamt uit de 11e eeuw na Christus en luidde (vrij vertaald): “Zijn alle vogels nesten begonnen, behalve ik en jij.”. Dit is ook op ons goed toepasbaar, want hoewel Wageningen een aantal mooie verenigingspanden kent, heeft NSW vandaag de dag geen pand om te verblijven.

Als pandcie zijn we hard aan de slag om dit eerste deel van de tekst ongeldig te verklaren, en dan niet door een loophole te vinden in de zinstructuur, maar om een gaaf pand te regelen voor onze mooie vereniging! Natuurlijk kan je niet van de ene op de andere dag een pand regelen, zeker niet als het gaat om een pand kopen, dus is deze commissie ook echt een commissie van vooruit denken en plannen maken. Er worden plannen van aanpak opgesteld en business cases voor het kopen van een pand, er wordt gezocht naar geschikte opties en natuurlijk ervoor gezorgd dat de vereniging up to date blijft over de ontwikkelingen. Ook houden we een oogje in het zeil voor een goeie bestuurslocatie zolang een pand nog geen realiteit is, en maken we een hoop lol als commissie onderling.

  De Paasvuurcie

Er gaat niks boven het vieren van het paasfeest door een stapel hout te laten verbranden terwijl je ernaast staat. Hoewel dit misschien iets te droog klinkt (net zo droog als het hout hopelijk), is het elk jaar wel weer raak. Een gezellig vuur, een goeie sfeer, muziek op de achtergrond en goede gesprekken met je medestudenten. En dat alles medemogelijkgemaakt door de Paasvuurcie!

   De Promocie

Natuurlijk is het belangrijk dat we als NSW van onszelf laten horen en zien, zodat we mensen bereiken die daar baat bij hebben en zodat we het evangelie nog beter kunnen bekendmaken. Want evangeliseren gebeurt niet alleen met woorden, maar vooral door te laten zien waar wij als NSW voor staan. Naamsbekendheid leidt namelijk ook tot meer mogelijkheden om de omgeving te vertellen over Jezus.

En dát is de taak van de Promocie. NSW bekendmaken, om zo op die manier Christus bekend te maken. Met een commissie van zo’n 4 mensen houden wij  ons een jaar bezig met het laten zien van onze vereniging en doen een poging het te integreren in het straatbeeld van Wageningen en omstreken. Dat doen we door gezellig efficiënt te vergaderen en te brainstormen over de promotiemogelijkheden.

Ook dragen wij als promocie bij aan het vormen van een eenheid; door promotiemateriaal en verenigingskleding te faciliteren wordt de NSW-cultuur veel tastbaarder, en steunen we zo het groepsgevoel.

Een korte opsomming van de momenteel “actieve” promotiemiddelen die vanuit de promocie in leven zijn geroepen: NSW-stickers, -folders, -fietsplaten (voor in je fietswiel), -stropdas, -motorhelmen (Just kidding ;)), -pennen en last but not least: de alom vertegenwoordigde NSW-vesten! Behalve deze materiele promotie-assets verzorgen we als promocie ook promotiefilmpjes voor NSW, en flyers voor tijdens de AID-week. 

   De Technicie

De technicie is de commissie die verantwoordelijk is voor de licht- en -geluidsset van NSW, en het gebruik daarvan begeleidt. Op verenigingsweekenden, thema-avonden en dergelijken, wanneer de licht- en geluidsset nodig is, zorgen wij dat het op locatie is, aangesloten is en dat iedereen goed te horen is over de speakers en dat de beamer zo geplaatst is dat iedereen dat kan be-amen  Oftowel dat alles op multi-media gebied op rolletjes loopt. Dat houdt dus in: opbouwen, sjouwen, weer afbouwen, en daartussenin goed opletten, anticiperen op mogelijke imperfecties en dus vooral goed luisteren en snel  reageren  op de situatie. Natuurlijk zit er een hoop techniek van de juiste knopjes en draadjes achter, maar ook leer je goed inzicht krijgen in de dynamiek van een groep muzikanten, de handige tips&trics voor een geslaagde voorstelling en natuurlijk de akoestieke werkingen van het geluid. Een hoop blablabla, maar het komt erop neer dat het een erg leerzame commissie is en verder rijkt dan je met de langste kabel kan verbinden.

Dat zie je ook terug in de vergaderingen van de commissie. Op het laatste ijkpunt telde de technicie zo’n 63 subcommissies. Dat is grofweg 8 keer zoveel als het aantal leden dat ze telt. Dat zegt denk ik al genoeg over hoe gezellig die vergaderingen zijn en hoe de sfeer in de commissie is.

   De VITcie

Zoals dit stukje tekts een introductie is, is de VIT ook een introductie, een introductie van NSW. En die is erg belangrijk en noodzakelijk. Want als je als sjaars zomaar in het diepe wordt gegooid, kan het misgaan (zie ook het kopje “Zeilcie” voor meer info over in het diepe gegooid worden). Om dat te voorkomen, is de Verenigings Introductie Tijd commissie opgericht, de VITcie.

Als NSW-leden hebben we allemaal de VIT meegemaakt en weten we ons nog allemaal de uitdagingen voor ogen te halen. Echter weten maar weinigen van ons wat voor een voorbereidingen hierachter zitten. 

   De Zeilcie

Een Navigator kan natuurlijk niet zijn studententijd afmaken zonder minstens één keer daadwerkelijk navigator te zijn geweest ? En dan heb ik het natuurlijk niet over een navigator die in zo’n rally-auto zit, hoewel dit ook best leuk klinkt, nee, hier gaat om navigeren op een mooie zeilboot !

Als zeilcie geven we iedere lente en zomer de mogelijkheid op avontuur te gaan op de Friese meren, aan boord van een gezellige polyvalk met een stel capabele en vaak interstedelijke schippers! 

   Het zomerbestuur

De vrijheid die de zomervakantie geeft is natuurlijk een fantastische zegen, maar helaas staat er geen reguliere NSW-dinsdagavond meer in je agenda. Als zomerbestuur hebben wij de taak om het vuur voor de vereniging aan te houden ook gedurende deze vrije zomerweken wanneer de Wageningse navigators nog meer worden verspreid over de aardbodem, en maar weinig te vinden zijn in Wageningen. Wij worden ook wel het “zomerbestuur” genoemd en dat is ook best terecht; wij zijn vrij in het verzinnen van leuke, creatieve avonden en hoeven ons maar weinig te houden aan richtlijnen of vaste data. Hou je dus van creatieve, leuke avonden bedenken en realiseren en ben je een zomer wat meer te vinden in Wageningen ? Kom erbij en maak er een prachtige zomer van samen met je mede-navigators!