17 december 2015

Kringhuizen

 

Alle NSW-leden zijn lid van een kringhuis, een groep van ongeveer 20-25 mensen die samen activiteiten ondernemen en betrokken zijn met elkaar. Een kringhuis kent een verticale structuur, i.e. meerdere jaarlagen, en elk jaar worden opnieuw 3-4 kringen gevormd. De kringen en het gezamenlijk eten op bijna elke dinsdag betekenen dat er een hechte groep gecreëerd wordt.

Zo’n kringhuis is waar je loyaliteit ligt, want ieder kringhuis kent haar eigen tradities, kleuren, kledingdracht en liederen; een eigen cultuur dus. Ook zijn er veel activiteiten die per kringhuis worden georganiseerd, zoals kringhuis-thema avonden, kringhuisavonden, kringhuisweekenden en de voorprogramma’s die soms na het eten van de gezamenlijke maaltijd volgen. En op verenigingsavonden wordt zo nu en dan het kringhuis-fanatisme aangewakkerd. Zo is er eens per jaar de Strijd der Kringhuizen waarbij alle kringhuizen op een fenomenale avond strijden om de bokaal.

Kortom, een kringhuis is dus dé plek waar je tijdens je studententijd goede contacten opbouwt met verschillende mensen door zowel serieuze als heel gezellige activiteiten. Hier ga je je echt thuis voelen.

 

Nestor
Elk kringhuis heeft een nestor. De nestor is de geestelijke verantwoordelijke van een kringhuis. Hij/zij begeleidt de kringleiders van zijn/haar kringhuis en organiseert geloofsopbouwende activiteiten voor het kringhuis.

Ook zijn nestoren betrokken bij de invulling van verenigingsweekenden en het beleid van de vereniging.